Oljčno olje Slovenske Istre

Oljčno olje Slovenske Istre

Danes je znanih okoli 1200 vrst oljk, za predelavo jih uporabimo samo okoli 40. Razne avtohtone vrste uspevajo že stoletja. Na območju Slovenske Istre je prevladujoča vrsta Istrska belica, poleg nje pa še: leccina, ankaranska črnica, buga, mata, žižula…

Velja pa eno, da so temne oljke bolj blagega in sladkastega okusa ter mehke teksture, medtem ko zelene pa bolj ostrega in trpkega okusa, meso pa je trše.

Oljčno olje je v prehrani prisotno že tisočletja. Najbolj je znana domneva, da je bila pradomovina zahodno Sredozemlje – to je območje današnje Sirije in Male Azije do Irana ter do obali Kaspijskega jezera in juga Kavkaza.

Rimljani so bili največji uvozniki oljčnega olja iz Grčije in Bližnjega vzhoda. Začeli so jih načrtno gojiti med tretjim in drugim stoletjem pred našim štetjem. To naj bi bil tudi čas, ko so oljke dobile svoje domovanje v Istri, Dalmaciji in Slovenskem primorju.

Oljke so trdoživa drevesa in prenesejo tudi skrajne vremenske razmere na primer tudi nekaj mesečno sušo. Doživijo visoko starost , tudi 600 let in več, nekatere vrste pa tudi 1000 in več.

Kakovost olja je določena tudi s sestavo tal in lokalnih vremenskih razmerah.

Postopek pridelave oljk v oljčno olje je hladno stiskanje olj jih moramo očistiti vseh smeti, ostankov listja in prsti. Temperatura za stiskanje ne sme presegati 27 stopinj Celzija, da v olju ostanejo vse bioaktivne snovi.

RAZLIKA MED HLADNO STISKANIM IN EKSTRA DEVIŠKIM OLJEM

Hladno stiskano ekstra deviško olje se hrani v nerjavečih posodah pri temperaturi od 12 – 15 stopinj Celzija in počakajo nekaj dni ter ga nato ustekleničijo. Pri nižjih temperaturah se olje strdi. Toda ni vsako hladno stisnjeno olje ekstra deviško, je pa lahko deviško. Merimo ga s kislinskim in peroksidnim številom. Če je v hladno stiskanem olju manj kot 0,8% lahko tako olje uvrstimo med ekstra deviška olja, če pa je največ 2% potem ga lahko imenujejo deviško. Če pa je ta presega ta odstotek pa ni primerno več za uživanje temveč za kozmetične namene.

Povzetek

Ima mnoge zdravilne lastnosti in močne antioksidante.

  • Pomaga nam pri imunski odpornosti – nas ščiti pred vnetji v telesu, ter krepi srce in ožilje
  • Ščiti nas pred rakom – ima sestavine, ki nas ščitijo pred rakavimi celicami. Obenem pa jih uniči in preprečuje, da bi se razvili
  • Pomaga pri hujšanju – pomaga pri vzdrževanju zdrave telesne teže, ter uravnava holesterol ter sladkor v krvi
  • Krepi spomin – zelo pozitivno vpliva na naše možgane. Nam krepi spomin in nas ščiti pred boleznimi možganov in s tem preprečuje demenco
  • Odpravlja stres in ščiti pred depresijo – če ga uživamo redno
  • Pomladi našo kožo – naša koža je bolj napeta in bolj čista, obenem pa jo tudi navlaži
  • Preprečuje sladkorno bolezen – uravnava sladkor v krvi. Tisti, ki pa jo že imajo, da je sladkor v mejah normale.
  • Uravnava hormone – deluje pozitivno. Vzdržuje pravilno raven hormonov, upočasni staranje in lajša negativne učinke menopavze.