Kaj so masažna olja?

Kaj so masažna olja?

 • Uporabljamo jih že več tisočletij.
 • Masaža pa je bila prva in najosnovnejša oblika aromaterapije.
 • Če imajo dodano še eterična olja pa so lahko sproščujoča in prijetna.
 • So pa primerna za ublažitev stresa in zmanjšanje njegovega škodljivega učinka.
 • Masažna olja delimo na:
 1. Nosilna olja
 2. Pripravljena masažna olja
 • Pod nosilna olja spadajo:
 1. Olje grozdnih pečk: To je lahko olje, ki se zelo hitro vpije in je bogato z linolejsko kislino. Odlično je za nežno masažo obraza ali telesa. Primerno je za vse tipe kože še posebej pa za zrelo, poškodovano ali izsušeno kožo.
 2. Mandljevo olje: To je olje, ki je bogato z vitamini A, B1, B2, B6 in E. Odlično je za masažo vseh vrst kože, posebej pa za suho in občutljivo kožo.
 3. Olje breskovih jedrc: Tudi to olje je bogato z vitaminom E in osnovnimi maščobnimi kislinami. Odlično je za masažo obraza in po uporabi je koža voljna, elastična in mehka. Primerno je za vse vrste kože, še posebej za izsušeno, občutljivo in zrelo kožo.
 4. Alojino olje: Je bogato z vitamini, mineralnimi solmi, encimi in beljakovinami. Uporabimo ga lahko pri strijah in brazgotinah, rdečinah na koži, krčnih žilah in krhkih kapilarah, pri vnetjih, dermatitisu ter za nego zrele in izsušene kože.
 5. Avokadovo olje: Je zelo mastno in zato primerno za zrelo kožo in gube. Je čudovita sestavina olj in krem za nočno nego kože.
 6. Boragino olje: Vsebuje cvetove borage in svetlina, zato je zelo bogato z gamalinolilno kislino. Uporabljajo ga za spodbujanje živčevja pri celulitu, dermatitisu in ekcemih, pri aknah, nečisti koži in drugih kožnih obolenjih.
 7. Jojobino olje: Jojobino olje sploh ni olje, ampak rastlinski vosek, ki ga pridobivajo iz neke rastline iz Mehike. Je odlično sredstvo pri obolenjih dihalnih poti, pri dermatozi in ekcemih, pri kožnih vnetjih in razpokah, pri suhi koži in krhkih laseh. Jojobino olje kožo vlaži ter jo naredi mehko, gladko in svilnato. Pospešuje tudi porjavelost, saj vsebuje učinkovine, ki kožo ščitijo enako kot če bi uporabili sredstvo za sončenje s faktorjem 4.
 8. Lešnikovo olje: Ima močno in značilno aromo po lešnikih. Če olje nima te posebne lastnosti, so vam podtaknili rafiniran pripravek, ki pa nima zdravilnih učinkov pravega lešnikovega olja. Pravo lešnikovo olje je izjemno hranivo za zrelo, izsušeno, suho in luskasto kožo.
 9. Ognjičevo olje: Ognjičevo olje je posebno koristno pri težavah s krvnim obtokom, krhkih kapilarah, ozeblinah in različnih oblikah revme, opeklinah in ranah ter kožnih obolenjih, strijah in brazgotinah.
 10. Olivno olje: Blaži vnetja, mehča in hrani kožo, pospešuje celjenje brazgotin in rast novih celic. Zelo je primerno za nego suhe, dehidrirane, medle in razpokane kože. Uporabljamo ga tudi pri revmatičnih bolečinah in bolečinah v sklepih
 11. Olje pšeničnih kalčkov: Je odlično olje, ki spodbuja obnavljanje celic ter kožo hrani, vlaži in poživlja ter ji vrača prožnost. Vsebuje veliko vitamina A, nenasičenih maščobnih kislin, vitaminov D in E. Uporabljamo ga za nego zrele, uvele, mlahave in dehidrirane kože.
 12. Sojino olje: Vsebuje veliko nenasičenih maščobnih kislin in je izvrstno za zaščito in nego starejše kože. V kombinaciji z avokadovim oljem ga uporabimo za pripravo nočnih krem.
 13. Sončnično olje: Je zelo koristno za nego nečiste, mastne in aknaste kože.
 14. Svetlinovo olje: Primerno je za občutljivo ali vneto kožo. Vsebuje vitamin F, pri krhkih laseh in lomljivih nohtih.
 15. Šentjanževo olje: Ima številne zdravilne lastnosti. Lajša bolečine v spodnjem delu križa ter mišične bolečine, pri vnetju kit, preprečuje in zdravi strije, brazgotine, opekline, rane, dermatitis….